Marion van der Giessen:

‘Schilderlessen waar leren niet het belangrijkste is’

“Ik wilde het schilderen wel weer oppakken maar was benieuwd of het goede gevoel er nog was en ik er energie van zou krijgen. Daarom ben ik eerst een middag geweest om dat te ontdekken. Ik vond het zo leuk, dat we meteen drie middagen hebben ingepland. Daar ben ik volledig blanco ingegaan. Ik ben een vrije denker en allergisch voor denken in hokjes en methodes waarin iets zou moeten. Het vrij schilderen waar Ellen voor staat, past dus heel goed bij mij.”

 

“Ik had één keer in mijn leven een varkentje geschilderd. Nadat de nette lijntjes waren getekend, kleurde ik het beeld volledig buiten de lijntjes in. Ik merkte toen dat ik me er helemaal in kon verliezen. Ik had niets gehoord van de groep mensen om me heen. Het was heerlijk ontspannen. Naar dat gevoel wilde ik terug. Na de coachopleiding, waarin ik ‘diep was gegaan’, wilde ik weer terug naar dat ontspannen gevoel van vrijheid en creativiteit. Ik noem het ook wel ‘thuiskomen’.

Het geeft ruimte voor nieuwe inzichten en het is onderdeel van de coaching met mijn cliënten. Ellen trekt je uit je comfort zone, daar is ze een meester in. Laat het maar gebeuren. Je hebt het hele doek. Dat werkt bevrijdend.”

 

De essentie van vrij schilderen

“Ik fotografeer graag en gebruik die beelden als vertrekpunt bij het schilderen. Met een krijtje zette ik de gekleurde ramen van een kerk in Venetië voorzichtig op het doek. Klein en netjes in het midden. ‘Je hebt het hele doek hè’, zegt Ellen dan. Precies wat ik nodig heb op zo’n moment. Of als ik werkend aan m’n tweede doek enigszins vast kom te zitten, adviseert ze om even wat afstand te nemen, het te laten rusten en te kijken wat er gebeurt als je later weer verdergaat. Zo houdt ze je ‘on track’. En het laat de essentie zien van vrij schilderen. Niets moet, alles kan, de spontane creativiteit staat voorop.”

 

Experimenteren

“Zo heeft Ellen me ook aangespoord om technieken en materialen te combineren. Een schilderij kan uit meer bestaan dan verf, opgebracht met een penseel. Dan legt ze bijvoorbeeld gaas en lijm op tafel of een kwast en paletmes. Wil je experimenteren, dan kan dat en laat je je gang gaan en legt ze uit hoe je er mee kunt werken. Ik wilde creatief bezig zijn en m’n creativiteit ontdekken. En ik blijk het in me te hebben. Dat krijg ik ook uit mijn omgeving terug.

Na 2,5 uur in het atelier is het altijd af. Het is het mooiste om het in één keer te doen. Om de creativiteit van dat moment, het ‘hier en nu’ te gebruiken. Bij een tweede keer zou ik er te veel over gaan nadenken. Zo ontstaan ook de titels die ik de schilderijen geef. Als vanzelf, ineens zijn ze er. Zoals ‘Vensters van de ziel’ en ‘Inner wisdom’: ik zet ze meteen achterop het doek. En is het af dan fotografeer ik ze en laat ik er kaartjes van drukken om naar vrienden en klanten te sturen met een persoonlijke, bemoedigende of inspirerende boodschap.”

 

Inspirerende omgeving

“Wat het schilderen met míj doet, wil ik ook de ondernemers die ik coach laten ervaren. Zij willen een volgende stap zetten, maar doen het nog niet. Vrij schilderen kan helpen om jezelf open te stellen voor verandering, te verwonderen, zonder al te veel belemmerende gedachten of overtuigingen. Bij de start van het coachingstraject laat ik ze schilderen en een half jaar later bij de afronding weer. Als de verbeelding van nieuwe inzichten. En dat doen we in het atelier van Ellen, want dat is de inspirerende omgeving voor vrijheid en creativiteit.”

 

< Terug naar Blogs

 

 


Social media

Alles over de workshops en schilderlessen vind je op de Facebook-pagina Vrij Schilderen.

www.facebook.com/vrijschilderen

 

De Facebook-pagina van Atelier Ellen geeft een kijkje op wat mij boeit en bezighoudt, vanuit mijn atelier en daarbuiten.

www.facebook.com/www.lifeisart.nl

 

Op mijn Pinterest borden verzamel ik beelden die mij boeien en inspireren. En ik laat er ook veel eigen werk zien. Neem gerust een kijkje. nl.pinterest.com/atelierellen

 

En voor een uitgebreide kennismaking bezoek je mijn LinkedIn-profiel.

linkedin.com/in/atelierellen